NK

Sosiaalinen median käytön suunnitelmat

Sosiaalisen median palveluiden avulla voidaan parantaa ikäihmisten elämänlaatua. Facebookin ja Skypen käyttö voisi parhaimmillaan aktivoida kotona asuvia vanhuksia, auttaa kotiterveydenhoidossa ja tuoda turvaa yksin asuvalle. Sosiaaliset virikkeet lisäävät ikääntyvien ihmisten viihtymistä kotona ja voivat ehkäistä muun muassa muistin heikkenemistä ja yksinäisyyden tunnetta. Sosiaalinen media voi olla kotona asuvalle vanhukselle yhteydenpitoväline ystäviin, tuttaviin ja perheeseen. Sen avulla voi saada kontakteja ulkomaailmaan, vertaistukea sekä yhteisöllisyyden tunnetta. Sosiaalinen media mahdollistaa myös tiedon, kokemusten ja muistojen jakamisen sekä erilaiset harrastukset.

Liisa, 87- vuotias , leski, asuu yksin kerrostalossa, toisessa kerroksessa. Liisa kuuluu kotisairaanhoidon piiriin.  Toimintakyky on heikko, kun hänellä tuki- ja liikuntaelimistön sairaus. Ulos pääsy  ilman apua vaikea. Huonon kuulon takia ei halua käydä kerhoissa, päivätoiminnoissa. Vaikka Liisalla on kuulokoje olemassa, mutta siitä ei käytä. Näkö on heikentynyt.  Liisan luona kotipalvelu käy kaksi kertaa päivässä. Liisa pystyy laittaa itse aamupalan, esim. keittää puuroa, mutta lounas tulee ateriapalvelusta ja iltapalaa  hoitaja laittaa.

Omat lapset asuvat eri Suomen suunnassa, käyvät aika harvoin äidin kylässä ja lastenlapsia ikävää. Sosiaalisen median palveluiden avulla voidaan parantaa ikäihmisten elämänlaatua. Facebookin käyttö voisi parhaimmillaan aktivoida kotona asuvia vanhuksia, auttaa kotiterveydenhoidossa ja tuoda turvaa yksin asuvalle.

Liisalle ehdottaan hakea helppokäyttöisin tietokonetta, jossa on sisärakennettu kamera.   Myös ohjelmien pitäisi olla helpompia käyttää ja ymmärrettävämpiä. Asuintalossa on ollut nettiyhteys. Haetaan myös kuulokkeet apuvälineeksi ja suurennoslasin.

Opetus tietokoneen käyttö voi hakea, esim. firman kautta (http://www.tietoseniorit.fi/) joka kouluttaa tietokoneen, kännyköiden sekä tietokoneohjelmien, internetin ja kuvapuheluiden alkeet. Nimenomaan ikäihmisille tarkoitettu henkilökohtaisia kotikäyntejä. Ehkä tämä voi olla lian kallista, sitten voi tulla joku lapsista tai lastenlapsista auttamaan opastuksessa.   Tietokoneen käytön opettelu vaatii ikääntyneeltä mielenkiintoa ja kärsivällisyyttä.

Enemmän käytössä olevat palvelut laitetaan suosikkilistaan, Liisa tulee helpompi löytää esim . kotisairaanhoito, ajanvaraus lääkärille, kampaamoon,  verkkopankin palvelun( jos on tunnukset haettu),  keskustelupalstat. Keskustelupalstoilla on mukava rupatella ajankohtaisista asioista, tapahtumista ja uutisista, muiden samoista asioista kiinnostuneiden henkilöiden kanssa (http://www.seniorinetti.fi/blogit). Yhdenpito sukulaisiin ja tuttaviin erilaisilla kommunikointi välineillä on välttämätöntä.  Skypen välityksellä isovanhempien on mahdollista ottaa osaa perhetapahtumiin. Liisa käyttää kännykkää  DORO, joka tarkoitettu ikäihmisille.

 

.

1 thoughts on “NK

  1. Mukavasti aloitettu kertomalla sosiaalisesta mediasta ja sen hyödyistä, jonka jälkeen kerrot hyvin myös asiakkaan tarpeiden syistä. (M.A)

Jätä kommentti